Fortællinger for skolebørn og voksne

Tove og Gurli i Barndommens Gade
Tove DitlevsenTove Ditlevsen voksede op på Vesterbro i København i mellemkrigstiden. I det miljø var der ikke meget overskud til følelser og kærtegn. Det beskriver hun i novellen ”En æggesnaps”, som minder mig om min egen barndom i et arbejderkvarter i provinsen.
Jeg blev født netop som II.verdenskrig brød ud og Danmark blev besat. Tyske soldater gik strækmarch gennem gaden lige uden for vores vinduer. Jeg kan huske tilbage til den tid fra jeg var 3-5 år, og flere begivenheder står prentet ind i min erindring. Bl.a. at en tysk soldat ville forære mig en karamel, ’der helt sikkert var krudt i’.
I fortællingen fletter jeg Tove Ditlevsens historier og mine egne erindringer sammen.
Jeg har fortalt denne historie for 7. klasser på Samsøgade Skole og for 5. - 6. klasser på Hasle Skole

De senere år har jeg ofte fortalt historier rundt på skolerne i Århus. Her er tre historier, som jeg har lavet til Århundredets Festival i Århus i 2016, 2014 og 2012. 

En skole i 1940-erne og 50-erne

skolebilledeI 1814 blev der indført undervisningspligt i Danmark. Det blev fejret i 2014 og gav mig anledning til at fortælle min egen skolehistorie. Den sætter vore dages skole i et perspektiv, som børnene umiddelbart kan forstå.
I 1947 dvs. kort efter 2. Verdenskrig og tyskernes besættelse af Danmark, mødte jeg mine klassekammerater for første gang. Det var, hvad man vil kalde en sort skole, vi gik i. De fleste af lærerne var voldelige, og der blev givet en masse lussinger.
Måske var det de fælles fjender, der knyttede os klassekammerater så stærkt sammen, at vi aldrig mobbede hinanden, men havde et kammeratskab, som vi har den dag i dag.
Jeg har fortalt min skolehistorie på Elise Smiths Skole, Lisbjergskolen, Skødstrup Skole og Skovvangsskolen i Hammel. 

Kong Chr. VII og hans slavepage

MorantiMoranti var 10 år, da han blev bragt fra Slavekysten til Danmark. Han skulle være den danske konges legekammerat. Kongen var Chr. VII og 20 år gammel, men han var sindssyg. Han kunne ikke klare sine kongelige forpligtelser, han måtte have en legekammerat. Derfor blev Moranti bragt den lange vej fra Slavekysten i Vestafrika til København og kongeslottet for at muntre kongen op.

Jeg har skabt historien ud fra Per Olov Enquist´s bog ’Livlægens besøg’, men med udgangspunkt i Thorkild Hansens ’Slavernes kyst’. Den handler om den meget specielle periode i Danmarks historie, hvor Danmark var en slavenation, og den sindssyge kong Chr.VII overdrog sin magt og sin dronning til livlægen Struense.

Fortællingen er skrevet ud fra negerpagen, legekammeraten, barnet Morantis synsvinkel. Morantis egen historie er fuld af lidelse og afsavn. I dette ’rum’ kan han mødes med sin herre og konge, Chr. VII – de bliver venner for livet.
Historien lægger sig helt op ad de virkelige begivenheder i 1770-erne. Jeg har skrevet historien som en fortælling for børn i alderen 10-15 år og har fortalt den for 4.-6. klasserne på Samsøgades skole i Århus og i Finnebyens forsamlingshus.